Γάμος, Συμβολισμοί και Έθιμα.!

2024-10-30

Το μυστήριο του γάμου είναι μία ιερή τελετή που ενώνει δύο ανθρώπους σε μία κανονική και πνευματική σχέση. Στις περισσότερες θρησκείες θεωρείται μυστήριο ή ιερή πράξη, που ενσωματώνει την υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης, αποτελείται από πολλά σύμβολα που το καθένα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο, βαθιά σημασία και παραδοσιακές ερμηνείες. Κάθε σύμβολο, από το λευκό νυφικό έως τα κουφέτα, λειτουργεί ως κομμάτι του παζλ που αποτελεί την αρχή μιας νέας και κοινής ζωής για το ζευγάρι. Εσύ γνωρίζεις την σημασία πίσω από κάθε σύμβολο και εύθυμο ;


Το λευκό χρώμα

Το λευκό χρώμα δεν ήταν πάντα το επίσημο χρώμα του γάμου! Αντιθέτως, το χρώμα που επικρατούσε ήταν το μπλε. Η Βασίλισσα Βικτώρια ήταν εκείνη που καθιέρωσε το λευκό νυφικό στον γάμο της με τον Αλβέρτο τον 19ο αιώνα και έκανε αυτή την παράδοση δημοφιλή. Αρχικά, λευκό νυφικό φορούσαν οι νύφες της «ελίτ» καθώς συμβόλιζε τα πλούτη και την αφθονία . Πλέον έχει καθιερωθεί από την παράδοση ως σύμβολο της αγνότητας και της αθωότητας στις περισσότερες κουλτούρες της υφηλίου.



Το πέπλο

Το πέπλο είναι ένα αξεσουάρ που συμβολίζει τη σεμνότητα, την αγνότητα και την σοφία της νύφης. Συχνά χρησιμοποιείτε σαν μέσο προφύλαξη της νύφης από το «κακό μάτι». Επίσης, παλαιότερα, όταν οι γάμοι ήταν αποτέλεσμα προξενιού, Η ανύψωση του πέπλου κατά τη διάρκεια της τελετής μπορεί να σηματοδοτούσε την αποκάλυψη της νύφης στο γαμπρό και στην κοινωνία και ο γαμπρός αν η νύφη δεν πληρούσε τις προσδοκίες του είχε το δικαίωμα να φύγει.



Η συνοδεία της νύφης στην Εκκλησία

Ο πατέρας παραδίδει τη νύφη στο γαμπρό κάτι που παλαιότερα συμβόλιζε την καθαρότητα και την αγνότητά της. Σήμερα πολλές νυφούλες επιλέγουν να τις συνοδεύσει στην εκκλησία ο αδερφός τους, κάποιος αγαπημένος θείος ή ακόμη και το παιδί τους!



Οι θέσεις του ζευγαριού στην τελετή

Σ' έναν θρησκευτικό γάμο ο γαμπρός και η νύφη στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο, θέσεις που αποδεικνύουν την ισότητα. Ακόμη, η νύφη στέκεται πάντα αριστερά του γαμπρού, καθότι η Εύα πλάστηκε από το αριστερό πλευρό του Αδάμ.



Οι λαμπάδες

Οι δύο λαμπάδες στον γάμο συμβολίζουν την φωτιά και το φως της αγάπης, καθώς και την παρουσία του θεού στην ένωση του ζευγαριού. Συχνά ερμηνεύονται ως σύμβολα της μοναδικότητας και της αλληλεπίδρασης των δυο ανθρώπων, που ενώνονται σε μία νέα ζωή. Οι λαμπάδες ανάβουν συνήθως κατά τη διάρκεια της τελετής, συμβολίζοντας την ελπίδα και την ευλογία για το μέλλον τους. Στην θρησκεία μας οι δύο λαμπάδες που πλαισιώνουν το ιερό τραπέζι με το Ευαγγέλιο αποτελούν σύμβολο των γλωσσών της Πεντηκοστής, καθώς και της καθόδου του Αγίου Πνεύματος που δίνει Θεία Φώτιση στους νεόνυμφους.



Το Τραπέζι

Το τραπέζι, μπροστά στο οποίο στέκεται το ζευγάρι, συμβολίζει την Αγία Τράπεζα. Για τον λόγο αυτό επάνω του βρίσκεται το Ευαγγέλιο, το οποίο δηλώνει ότι είναι παρών ο ίδιος ο Χριστός, και πάνω σε αυτό τοποθετούνται τα δαχτυλίδια των νεονύμφων καθώς και τα στέφανα.



Οι Παράνυμφοι

Οι παράνυμφοι (κουμπάροι) αποτελούν τους επίσημους μάρτυρες του μυστηρίου και είναι οι εγγυητές της ενότητας του νέου ζευγαριού ενώπιον του Θεού και της αγίας Εκκλησίας.


Το κρασί από κοινό ποτήρι

Το κρασί από κοινό ποτήρι στον γάμο συμβολίζει την ενότητα και την συγχώνευση των δύο ζώων σε μία. Η διαδικασία της κοινής κατανάλωσης του κρασιού υπογραμμίζει την δέσμευση, την αγάπη και την αλληλεγγύη του ζευγαριού. Επίσης, αναφέρεται στην χαρά και την ευλογία που φέρνει ο γάμος, καθώς το κρασί παραδοσιακά συνδέεται με τη γιορτή και την ευτυχία.



Οι βέρες και τα στέφανα

Και τα δύο κυκλικά σύμβολα συνδέονται με την αιωνιότητα. Τα δαχτυλίδια χρησιμοποιούνται ήδη από την αρχαιότητα ως σύμβολα δέσμευσης. Όσον αφορά στα στέφανα, αποτελούν σύμβολα ένωσης και βασιλικού μεγαλείου, αλλά και παραπέμπουν στα στέφανα των μαρτύρων. Επίσης, ο ιερέας έχοντας σχηματίσει με τα στέφανα το σχήμα του σταυρού επικαλείται τον ίδιο το Θεό για να στεφανώσει με δόξα και τιμή το νιόπαντρο ζευγάρι.


Η ένωση των χεριών

Τα χέρια, μόλις ενωθούν από τον ιερέα, παραμένουν ενωμένα καθ' όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δείχνοντας την αιωνιότητα της ένωσης αυτής και την αρμονία ψυχής και σώματος.



Πατήστε το πόδι του

Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου όταν ο παπάς λέει "η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα", η νύφη πατάει το πόδι του γαμπρού. Η παράδοση αυτή όπου η νύφη πατάει τον γαμπρό συμβολίζει την εξουσία και την κυριαρχία της νύφης στη νέα ζωή που ξεκινούν μαζί. Στις παραδοσιακές κοινωνίες αυτή η πράξη μπορεί να αναφέρεται και σε μία ένδειξη ότι η νύφη είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο της μέσα στη σχέση. Επίσης, μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη της αλληλοστήριξης και της ισότητας μεταξύ των δύο συντρόφων.


Ο χορός του Ησαΐα

Ο χορός του Ησαΐα συμβολίζει την χαρά και την ευλογία της ένωσης του ζευγαριού. Στην εκκλησιαστική παράδοση, αυτός ο χορός εκφράζει την συμμετοχή της κοινότητας στην χαρά του γάμου και την επιβεβαίωση της νέας ζωής που ξεκινά. Επίσης, αναδεικνύει την θρησκευτική διάσταση του γάμου, με τον Ησαΐα να θεωρείται προφήτης που ενώνει τους ανθρώπους με το θεό.



Το ρύζι

Το πέταγμα του ρυζιού συμβολίζει το ρίζωμα του ζευγαριού, την αφθονία, την ευημερία και την καλή τύχη στη νέα ζωή του ζευγαριού. Το ρύζι είναι ένα σιτηρό που συνδέεται με την ευημερία και την καρποφορία, γι' αυτό και η παράδοση αυτή επιδιώκει να ευχηθείς τον γάμο μία γόνιμη κι ευτυχισμένη ζωή, συχνά η πράξη αυτή ενσωματώνει την χαρά και την υποστήριξη της κοινωνίας προς το ζευγάρι.



Το φιλί του ζευγαριού

Το φιλί ήταν ο καθιερωμένος τρόπος επισφράγισης συμφωνιών στην Αρχαία Ρώμη! Έτσι, το φιλί επισφραγίζει τον δεσμό του γάμου.



Η νυφική ανθοδέσμη

Ένας ακόμη από τους συμβολισμούς γάμου που έρχεται από πολύ παλιά. Η νυφική ανθοδέσμη, όπως όλα τα φυτά έδιωχνε τα πνεύματα και τις δεισιδαιμονίες. Οι πρώτες νυφικές ανθοδέσμες αποτελούνταν από βότανα που έδιωχναν το κακό μάτι. Τώρα πια, ο συμβολισμός των λουλουδιών συνδέεται με τη νεότητα αλλά και τη γονιμότητα λόγω των καρπών. Επιπλέον, ο συμβολισμός της ανθοδέσμης από το γαμπρό στη νύφη σήμαινε ότι είναι το λουλούδι στη ζωή του και ότι σκοπεύει να της χαρίσει βίον ανθόσπαρτο.



Η γαμήλια τούρτα

Οι πρώτες γαμήλιες τούρτες ήταν εξαιρετικά απλές και είχαν μορφή πίτας. Πολλοί είναι οι συμβολισμοί γάμου που έχουν συνδεθεί με την γαμήλια τούρτα. Στη Ρωμαϊκή εποχή ο γαμπρός έκοβε την τούρτα ή το ψωμί στη μέση συμβολίζοντας το σπάσιμο της παρθενικής κατάστασης της νύφης. Ο γαμπρός δήλωνε ότι έχει κυριαρχήσει πλέον ως αρσενικό στη ζωή της νύφης. Συνήθως η τούρτα είναι λευκή, μιας και συμβολίζει την αγνότητα και την ταπεινότητα της νύφης. Το πρώτο κομμάτι το μοιράζονται νύφη και γαμπρός και ο συμβολισμός του είναι η ένωση του ζευγαριού.



Τα κουφέτα

Τα κουφέτα σε έναν γάμο συμβολίζουν την ευτυχία, την αφοσίωση και την νέα αρχή της ζωής του ζευγαριού. Παραδοσιακά, τα κουφέτα είναι γλυκά αμυγδάλου, καλυμμένα με ζάχαρη, και η σκληρή τους επιφάνεια συμβολίζει τις δυσκολίες της ζώης, ενώ η γλυκιά γέμιση αντιπροσωπεύει τις ευχάριστες στιγμές. Η προσφορά κουφέτου σε όλους τους καλεσμένους εκφράζει την επιθυμία του ζευγαριού να μοιραστεί τη χαρά του γάμου και να ευχηθεί σε όλους καλή τύχη και ευημερία. Ο αριθμός των κουφέτων πρέπει να είναι μονός, δηλαδή αδιαίρετος, ως σύμβολο πως το ζευγάρι θα παραμείνει αχώριστο.



Το πέταγμα της ανθοδέσμης

Η νύφη πετάει την ανθοδέσμη ως μία παράδοση που συμβολίζει την τύχη και την αγάπη. Σύμφωνα με την συνήθεια, η νύφη ρίχνει την ανθοδέσμη πίσω από την πλάτη της, και η γυναίκα που θα την πιάσει θεωρείται ότι θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί. Αυτός ο συμβολισμός συνδέεται με την ελπίδα και την ευλογία για τις επόμενες γενιές, ενώ δημιουργεί επίσης μία ευχάριστη και γιορτινή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της γαμήλιες εκδηλώσεις.



Ονόματα κάτω από το παπούτσι της νύφης

Η παράδοση από είναι υφή γράφει κάτω από το παπούτσι της συμβολίζει την επιθυμία της για καλή τύχη και ευτυχία στη νέα της ζωή. Συνήθως γράφει ονόματα φίλων και συγγενών που είναι επόμενη για γάμο ή ευχές για το μέλλον της. Κατά τη διάρκεια της τελετής, αυτή η κίνηση θεωρείται μία ευχάριστη και παιχνιδιάρικη προσθήκη στην τελετή, φέρνοντας χαρά και γέλιο.



Είσοδος στο καινούριο σπίτι

Το έθιμο θέλει το γαμπρό να σηκώνει τη νύφη στα χέρια του προτού μπουν στο νέο τους σπίτι. Κατά την αρχαιότητα πίστευαν ότι με το να πάρει ο γαμπρός αγκαλιά τη νύφη έδειχνε την προσπάθειά του να την προστατέψει από τα κακά πνεύματα που θέλουν αν την αγγίξουν.


Περίεργα έθιμα γάμου σε διάφορες κουλτούρες.


Γάμος με πληρωμή (Κίνα): Στην Κίνα, σε ορισμένες περιοχές, οι γαμπροί μπορεί να πρέπει να προσφέρουνε δώρα ή χρήματα στους γονείς της νύφης για να την κερδίσουν.


Πήδημα της κούπας (Αφρική): Σε κάποιες αφρικανικές κουλτούρες οι νεόνυμφοι πηδούν πάνω από μία σκούπα για να συμβολίσουν την καθαρότητα και την έναρξη της νέας του ζωής.


Απαγόρευση της νύφης να γελάσει (Σκωτία): Στην Σκωτία, αν η νύφη γελάσει κατά τη διάρκεια της τελετής, θεωρείται ότι θα έχει κακή τύχη.


Γάμος με τις πέτρες (Κένυα): Στην φίλη Maasai της Κένυας, οι γάμοι περιλαμβάνουν την νύφη να κλείνει τα μάτια της και οι άντρες να την πετούν πέτρες για να την κερδίσουν.


Διπλός γάμος (ναυτική παράδοση): Σε κάποιες ναυτικές παράδοσης, οι γάμοι γίνονται δύο φορές, σε ξηρά και θάλασσα, για να εξασφαλιστεί η ευτυχία και η ασφάλεια.


Γάμος από τον γαμπρό με την αδερφή της νύφης (Πολυνησία): Σε ορισμένες πολυνησιακές κουλτούρες, ο γαμπρός μπορεί να παντρευτεί την αδερφή της νύφης αν η νύφη δεν επιθυμεί να παντρευτεί.


Πλύσιμο των ποδιών (Ινδία): Σε κάποιες ινδικές παράδοσης, ο γαμπρός πλένει τα πόδια της νύφης για να δείξεις σεβασμό και αφοσίωση.


Πηγή έμπνευσης για το πρώτο μου άρθρο ήταν ένα αγαπημένο μου σάιτ που μπορείτε να να το επισκεφτείτε...